wtorek, 29 kwietnia 2014

WARZYWA Z WOKA Z CHIŃSKIM MAKARONEM





To danie z gatunku szybkie i pożywne - na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie 15 minut. Jeśli wracacie do domu po szkole lub pracy i nie czeka na Was ciepły, domowy obiadek to jest właśnie propozycja, którą z powodzeniem możesz wykorzystać.




Składniki:

1 paczka makaronu chińskiego
100 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1 średnia cebula czerwona
1 mała cukinia
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion sezamu
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
szczypta cayenne
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie w woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy nasiona, pestki i słodką paprykę. Podsmażamy ostrożnie, aby się nie przypaliły,

 dodajemy umyte i pokrojone w paseczki warzywa i czosnek. Smażymy 5 minut, dodajemy ocet balsamiczny i cayenne, łączymy z makaronem i na koniec doprawiamy solą.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam smażony makaron z warzywami! To mój ulubiony sposób na szybki i smaczny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często przyrządzam takie dania. Ekspresowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie :) to jest danie aby szybkiego i bez wysiłku zaspokoić głód :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) kolejna porcja pięknie pokazanych pyszności :)
    U mnie ostatnio króluje kasz jaglana w przeróżnej postaci - od takiej z warzywami po czekoladę:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń