środa, 23 kwietnia 2014
ORIENTALNA ZUPA CURRY
Bardzo interesujący smak i niepowtarzalny aromat tej zupy sprawił, że ten przepis na stałe zagościł na liście moich ulubionych dań, tych na co dzień i od święta. Jest dość pikantna, jednak smak mleka kokosowego i trawy cytrynowej skutecznie neutralizuje jej ostry charakter. Orientalna zupa curry jest wyborna i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
2 łodygi selera naciowego
1 młoda cebula
1 marchewka
trawa cytrynowa - dwa kawałki ok 10 cm
imbir - kawałek około 2 cm
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka pasty curry
szczypta cynamonu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka płaska papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka oleju orzechowego
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej do średniej temperatury. Wsypujemy paprykę słodką i cynamon, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki warzywa: marchew, seler, cebulę, imbir i trawę cytrynową. Smażymy mieszając około 5 minut. Następnie dodajemy pastę curry, kurkumę, chili, dolewamy bulion i mleko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu 20-30 minut. Podajemy z makaronem ryżowym lub grzankami.
Etykiety:
bulion warzywny,
cebula,
chili,
cynamon,
imbir,
kurkuma,
marchew,
mleko kokosowe,
olej orzechowy,
papryka słodka,
pasta curry,
seler,
sos sojowy,
trawa cytrynowa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wymarzona zupa dla mnie:) z mlekiem kokosowym - uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe nadaje interesujący wyraz potrawie :) jeśli do tego połączymy ciekawe przyprawy to można wyczarować naprawdę fantastyczny smak :)
OdpowiedzUsuńAleż tu u Ciebie kuszące smakowitości :)) Super!
OdpowiedzUsuń