czwartek, 17 kwietnia 2014
ZAKWAS NA ŻUREK Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Do świąt zostało niewiele czasu i na wszelkie zupy typu żurek na domowym zakwasie jest już trochę za późno. Niemniej jednak dla spóźnialskich jest jeszcze nadzieja. Moja propozycja to żurek na zakwasie z płatków owsianych i mąki żytniej, który do fermentacji potrzebował zaledwie dwóch dni, więc z powodzeniem możecie go jeszcze przygotować i do niedzieli będzie gotów. Konieczne jest jednak, aby w pomieszczeniu, w którym będzie przechowywany było ciepło. W Hiszpanii ostatnich kilka dni było bardzo ciepłych, temperatura dochodziła do 30 stopni i to miało decydujący wpływ na tak szybki proces fermentacji. Żurek jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Polecam.
Składniki na zakwas:
1 szklanka płatków owsianych
1 l przegotowanej ciepłej wody
2 ząbki czosnku
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Do szklanego pojemnika wsypujemy płatki owsiane, przyprawy, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 48 godziny. Kiedy zakwas jest gotowy wyciągamy czosnek, ziele, liść laurowy, a resztę miksujemy.Tak przygotowany zakwas dodajemy do wywaru warzywnego. W zależności od upodobań smakowych - więcej jeśli preferujemy smak ostrzejszy, mniej jeśli chcemy uzyskać smak łagodny. Zakwas przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz