czwartek, 17 kwietnia 2014

ZAKWAS NA ŻUREK Z PŁATKÓW OWSIANYCH





Do świąt zostało niewiele czasu i na wszelkie zupy typu żurek na domowym zakwasie jest już trochę za późno. Niemniej jednak dla spóźnialskich jest jeszcze nadzieja. Moja propozycja to żurek na zakwasie z płatków owsianych i mąki żytniej, który do fermentacji potrzebował zaledwie dwóch dni, więc z powodzeniem możecie go jeszcze przygotować i do niedzieli będzie gotów. Konieczne jest jednak, aby w pomieszczeniu, w którym będzie przechowywany było ciepło. W Hiszpanii  ostatnich kilka dni było bardzo ciepłych, temperatura dochodziła  do 30 stopni i to miało decydujący wpływ na tak szybki proces fermentacji.  Żurek jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Polecam.




Składniki na zakwas:

1 szklanka płatków owsianych
1 l przegotowanej ciepłej wody
2 ząbki czosnku
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy




Sposób przygotowania:

Do szklanego pojemnika wsypujemy płatki owsiane, przyprawy, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 48 godziny. Kiedy zakwas jest gotowy wyciągamy czosnek, ziele, liść laurowy, a resztę miksujemy.Tak przygotowany zakwas dodajemy do wywaru warzywnego. W zależności od upodobań smakowych - więcej jeśli preferujemy smak ostrzejszy, mniej jeśli chcemy uzyskać smak łagodny. Zakwas przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz