poniedziałek, 21 kwietnia 2014
ROLADKI ORZECHOWO-ŚLIWKOWE
Dzisiejsza propozycja to połączenie smaków kuchni gruzińskiej i włoskiej .Danie powstało zupełnie spontanicznie i wyszło całkiem smaczne. Niestety ma jedną wielką wadę - jest bardzo kaloryczne. Jednak myślę, że od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi.
Składniki na 2 porcje:
1 duży lub dwa małe bakłażany
100 g orzechów włoskich mielonych
50 g suszonych śliwek
papryka ostra
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól do smaku
1 płaska łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienie plastry, delikatnie solimy odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy paprykę, orzechy, drobno posiekane śliwki i ząbek czosnku. Solimy do smaku, dokładnie łączymy, chwilę smażymy i na końcu dodajemy sok z cytryny. Studzimy, przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem.Plastry bakłażana osuszamy z nadmiaru soków papierowym ręcznikiem, smarujemy każdy plaster masą orzechową, zwijamy w rulonik posypujemy mąką i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z pappardelle, ryżem lub kaszą kuskus.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam:)
OdpowiedzUsuńO tak mniam, mniam :) Raz na jakiś czas można zaszaleć i uzupełnić kalorie ;)
Usuń:) z każdym postem jestem Ci coraz bardziej wdzięczna, że po prostu jesteś :) Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń