Składniki (na dwie porcje):
Masa serowa:
240 g serka tofu
100 g masła roślinnego
100 g cukru pudru trzcinowego
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka soku z pomarańczy
Spód do paschy:
80-100 g orzechów nerkowca
1 łyżka kakao 80%
1 łyżka cukru pudru (jeśli mamy ochotę na wersję bardzo słodką można dodać więcej)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka śmietanki migdałowej lub sojowej
może być gotowa polewa
Sposób przygotowania:
Ser mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Miękkie masło roślinne ucieramy z cukrem pudrem na puch, stopniowo dodajemy ser, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem delikatnie łączymy. Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem, dodajemy cukier i kakao. Następnie, już ręką, zagniatamy całość.Powinna powstać elastyczna masa, którą należy rozwałkować i miseczką o średnicy 8-10 cm wykroić dwa krążki . Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, nakładamy masę serową i przykrywamy masą z nerkowców. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie wykładamy na talerzyki usuwamy folię i polewamy polewą. Dowolnie dekorujemy.
Polewa:
W rondelku rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Muszą się ładnie połączyć. Nie gotować.
I pomyśleć, że nigdy nie miałam okazji takiego jeść ;)
OdpowiedzUsuńJa też nie miałam jeszcze okazji, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :) Cieszy mnie że spodobał się Wam mój przepis :)
OdpowiedzUsuń..i kolejna inspiracja :) Dzięki! :)
OdpowiedzUsuń