sobota, 12 kwietnia 2014

WEGAŃSKA PASCHA WIELKANOCNA

Święta Wielkanocne tuż tuż i z tej okazji przygotowałam dla Was dwa przepisy na świąteczne słodkości. Pierwsza propozycja to  tradycyjny deser wielkanocny - pascha o smaku pomarańczowym. Nieco różni się ona od tradycyjnej, gdyż do jej przygotowania użyłam serka tofu, który specjalnie przygotowany (dwukrotnie zmielony) jest gładki, aksamitny w smaku i pięknie pachnie skórką ze świeżych pomarańczy. Serowa część deseru spoczywa na spodzie  z orzechów nerkowca i kakao, a całość oblana jest polewą z gorzkiej czekolady. Pascha nie zawiera żadnych sztucznych składników ani konserwantów, więc możemy ją przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 dni. Pascha pomarańczowa to pyszny i zarazem pożywny deser który nie zawiera pustych kalorii.




Składniki (na dwie porcje):

Masa serowa:

240 g serka tofu
100 g masła roślinnego
100 g cukru pudru trzcinowego
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka soku z pomarańczy

Spód do paschy:

80-100 g orzechów nerkowca
1 łyżka kakao 80%
1 łyżka cukru pudru (jeśli mamy ochotę na wersję bardzo słodką można dodać więcej)

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka śmietanki migdałowej lub sojowej
może być gotowa polewa

Sposób przygotowania:

Ser mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Miękkie masło roślinne ucieramy z cukrem pudrem na puch, stopniowo dodajemy ser, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem  delikatnie łączymy. Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem, dodajemy cukier i kakao. Następnie, już ręką, zagniatamy całość.Powinna powstać elastyczna masa, którą należy rozwałkować i miseczką o średnicy 8-10 cm wykroić dwa krążki . Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, nakładamy masę serową i przykrywamy masą z nerkowców. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Następnie wykładamy na talerzyki usuwamy folię i polewamy polewą. Dowolnie dekorujemy.

Polewa:

W rondelku rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Muszą się ładnie połączyć. Nie gotować.

5 komentarzy:

  1. I pomyśleć, że nigdy nie miałam okazji takiego jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie miałam jeszcze okazji, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję dziewczyny :) Cieszy mnie że spodobał się Wam mój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ..i kolejna inspiracja :) Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń