niedziela, 27 kwietnia 2014

BOTWINKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA


Acelgas con garbanzo to po prostu botwinka lub kapusta rzymska z ciecierzycą .  Danie kuchni śródziemnomorskiej,  które swą konsystencją przypomina gęstą zupę. W kuchni hiszpańskiej taki rodzaj potrawy nazywa się ptaje. Acelgas jest  odmianą buraka, gdzie jadalną część stanowią tylko liście, podobne do liści buraka cukrowego. Oprócz zastosowania do zup również wykorzystuje się je do zawijania gołąbków. Liście są duże i rozłożyste, więc świetnie nadają się do tego celu. Natomiast pozostałą, białą część - łodygę, ugotowaną podaje się  w białym sosie. Wówczas smakują zupełnie jak szparagi. Surowe liście botwiny z powodzeniem możemy dodawać do surówek, natomiast blanszowane są świetnym dodatkiem  do zapiekanek.




Składniki:

1 kg botwinki(kapusty rzymskiej)
300 g ciecierzycy ugotowanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 pietruszka
3-4 łodygi selera
200 ml śmietanki sojowej lub jogurt naturalny
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
do dekoracji świeża pietruszka lub koperek




Sposób przygotowania:

Na średnio rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojone warzywa (wcześniej obrane i umyte), liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Smażymy przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dolewamy połowę bulionu i gotujemy około 30 minut - warzywa muszą być miękkie. Po tym czasie dodajemy pokrojone liście kapusty rzymskiej, ciecierzycę i dalej gotujemy  przez 10 minut. Następnie odlewamy do wysokiego pojemnika około 250 ml gęstej zupy i miksujemy blenderem na gładko, po czym ponownie łączymy z pozostała zupą.Tak przygotowane danie nalewamy  do talerzy, dodajemy dwie łyżki śmietanki posypujemy świeżą natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Botwinka to zmora mojego dzieciństwa hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przeciwnie od zawsze byłam zakochana w buraczanych potrawach :) począwszy od botwiny skończywszy na carpaccio z gotowanych buraczków :)

      Usuń
  2. piękny talerz ten od spodu :]
    a co do botwinki - smakowity pomysł :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również bardzo się spodobał :) Wypatrzyłam go na targu staroci :)

      Usuń
  3. :) Wygląda przepysznie :) ..a ten talerz to faktycznie urzekający jest! :)

    OdpowiedzUsuń