niedziela, 27 kwietnia 2014
BOTWINKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Acelgas con garbanzo to po prostu botwinka lub kapusta rzymska z ciecierzycą . Danie kuchni śródziemnomorskiej, które swą konsystencją przypomina gęstą zupę. W kuchni hiszpańskiej taki rodzaj potrawy nazywa się ptaje. Acelgas jest odmianą buraka, gdzie jadalną część stanowią tylko liście, podobne do liści buraka cukrowego. Oprócz zastosowania do zup również wykorzystuje się je do zawijania gołąbków. Liście są duże i rozłożyste, więc świetnie nadają się do tego celu. Natomiast pozostałą, białą część - łodygę, ugotowaną podaje się w białym sosie. Wówczas smakują zupełnie jak szparagi. Surowe liście botwiny z powodzeniem możemy dodawać do surówek, natomiast blanszowane są świetnym dodatkiem do zapiekanek.
Składniki:
1 kg botwinki(kapusty rzymskiej)
300 g ciecierzycy ugotowanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 pietruszka
3-4 łodygi selera
200 ml śmietanki sojowej lub jogurt naturalny
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
do dekoracji świeża pietruszka lub koperek
Sposób przygotowania:
Na średnio rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno pokrojone warzywa (wcześniej obrane i umyte), liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Smażymy przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dolewamy połowę bulionu i gotujemy około 30 minut - warzywa muszą być miękkie. Po tym czasie dodajemy pokrojone liście kapusty rzymskiej, ciecierzycę i dalej gotujemy przez 10 minut. Następnie odlewamy do wysokiego pojemnika około 250 ml gęstej zupy i miksujemy blenderem na gładko, po czym ponownie łączymy z pozostała zupą.Tak przygotowane danie nalewamy do talerzy, dodajemy dwie łyżki śmietanki posypujemy świeżą natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Botwinka to zmora mojego dzieciństwa hehe :)
OdpowiedzUsuńJa przeciwnie od zawsze byłam zakochana w buraczanych potrawach :) począwszy od botwiny skończywszy na carpaccio z gotowanych buraczków :)
Usuńpiękny talerz ten od spodu :]
OdpowiedzUsuńa co do botwinki - smakowity pomysł :]
Mnie również bardzo się spodobał :) Wypatrzyłam go na targu staroci :)
Usuń:) Wygląda przepysznie :) ..a ten talerz to faktycznie urzekający jest! :)
OdpowiedzUsuń