Cudowny wynalazek kuchni meksykańskiej - sos z awokado. Połączenie smaku delikatnego, maślanego awokado z ostrym chili, czosnkiem i niewielką ilością pomidorów daje doskonały i niepowtarzalny smak. Poza tym, że salsa jest pyszna ma również właściwości prozdrowotne - wspomaga układ krążenia, zawiera sporo magnezu, wapnia, fosforu, witaminy E,B,C,K. Aby guacamole miało właściwy smak i konsystencję musimy wybrać owoc odpowiednio dojrzały. Powinien być miękki, a skórka lekko brązowa. Sos stosuję jako dodatek do warzyw gotowanych, grillowanych i świeżych. Często podaję guacamole do potraw z ryżu, łączę je również z indyjskim chlebkiem puri. Możliwości jest naprawdę wiele.
Składniki:
2 owoce awokado
40 g cebuli
80 g pomidorów
1 papryczka chili
1 łyżka posiekanej kolendry
sok z połowy cytryny
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy nasiona. Cebulę siekamy, awokado rozdrabniamy. Wszystkie składniki i przyprawy dokładnie łączymy blenderem. Gotową salsę przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.
omijam cebulę i pomidory :]
OdpowiedzUsuńbardzo lubię guacamole!
Awokado nie jest wyraziste w smaku i świetnie nadaje się do łączyenia z innymi produktami :) samo smakuje równie doskonale :)
Usuńteż często sięgam po guacamole :) bo awokado nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńChciałabym także nominować Twojego bloga do LBA i zaprosić Cię do wspólnej zabawy. Jeżeli chciałabyś wziąć udział w tej akcji, będzie mi niezmiernie miło :)
http://wkroliczejnorze.blogspot.com/2014/04/kanapka-bez-chleba-lba-po-raz-ii.html
Dokładnie to świetny dodatek do przekąsek i nie tylko :)
UsuńDziekuję za zaproszenie :) Bardzo mi przykro ale z powodu ograniczeń czasowych nie biorę udziału w konkursach
doskonale to rozumiem :) sama nieustannie czuję presję czasu i ciągły jego brak...
Usuńniemniej jednak cieszę się, że mogłam Cię zaprosić :) lubię tu zaglądać i gdy sama otrzymałam nominację, od razu pomyślałam o Twoim blogu :)
pozdrawiam!
Bardzo mi miło, dziękuje i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńI ja również bardzo lubię lecz najczęściej sięgam po guacamole latem :)
Usuń