Dzisiejsza propozycja to smoothie z algami kelp gruszką i awokado. Algi kelp są naturalnym źródłem, jodu, potasu, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Obfitują w witaminy B, K, C, E i niacynę. Smoothie jest smaczne i odżywcze. Doda energii, korzystnie wpłynie na odporność i wytrzymałość organizmu.
Składniki:
1 łyżka suchych alg kelp
1 duża gruszka
1 awokado
4 ziarna zielonego pieprzu konserwowego
szczypta cynamonu
sok z połowy cytryny
listki mięty
500 ml wody mineralnej
Algi zalewamy 1/2 szklanki letniej wody. Odstawiamy na godzinę. Do kielicha blendera wrzucamy pokrojona gruszkę, awokado, namoczone algi, pieprz, cynamon, sok z cytryny, listki mięty dopełniamy wodą mineralną i wszystko razem miksujemy na gładko.Smacznego.
ale oryginalnie! z chęcią spróbowałabym smoothie z wkładką z wodorostów!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :) Mnie na początku zniechęcał zapach ale to kwestia doboru składników. Poza tym można się przyzwyczaić :)
OdpowiedzUsuńZzzzielono i zzzzzdrowo:) ..ja jeszcze nie smakowałam alg;) ciekawi mnie ich smak... :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ujęcia:)
Też ciekawa jestem jak to z algami smakuję, kolor jest niesamowity :-)
OdpowiedzUsuń