Sezon na szparagi w pełni więc najwyższa pora przygotować danie z tym warzywem. Trudno jest się zdecydować co wybrać jeśli jest miłośnikiem szparagów, a ja zdecydowanie do nich należę. Moim zdaniem prawie wszystkie dania zawierające w swym składzie szparagi są smaczne i godne polecenia. Zdecydowałam, że dziś zaprezentuję Wam szparagi i awokado w połączeniu z nietypowym gazpacho. Chłodnik w swym składzie będzie zawierał buraki, arbuza, pomidory i paprykę. Sposób wykonania jest bardzo prosty a smak… po prostu nieziemski, zresztą sami się przekonajcie.
Składniki:
6 świeżych pomidorów lub 1,5 szklanki konserwowych
1/4 dużego arbuza (1/2 małego)
2 buraki czerwone gotowane
1 ogórek
1 papryka czerwona
1 cebula
2 owoce awokado
12 sztuk szparagów
50 g suchego chleba
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Sól i pierz do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórka obieramy i kroimy na kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. To samo czynimy z cebulą, burakami, arbuzem i papryką. Pokrojone warzywa i arbuza wkładamy do kielicha blendera doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny, dodajemy oliwę i wszystko razem rozdrabniamy tak, aby powstał krem. Tak przygotowanym gazpacho zalewamy ułożone na talerzu ugotowane szparagi a na wierzchu układamy kawałki awokado. Smacznego.
Jejjj jak to smakowicie wygląda!! Chyba zaraz zjem ekran:))) hi hi hi:))) Serdeczności posyłam kolorowe:)
OdpowiedzUsuńZabrzmi to mało skromnie ;) ale smakuje jeszcze lepiej !!! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMniam!, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam i zachęcam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) A smakować musiało bardzo oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Połączenie buraków i arbuza może wydawać się nieco kontrowersyjne jednak zapewniam ze po degustacji powiesz ze to idealna kompozycja ;) Pozdrawiam !
Usuń