czwartek, 8 maja 2014

DOMOWE PIECZYWO


Chleb jest  ważnym elementem mojej diety, chociaż nie jadam go w nadmiarze, najczęściej do śniadania. Najbardziej lubię ten z dodatkiem pestek, nasion i orzechów. Czasami dodaję rodzynki. Pierwszy chleb, który upiekłam (a było to bardzo dawno temu) był upieczony na drożdżach, teraz najczęściej używam zakwasu, chociaż i do drożdżowych wypieków zdarza mi się wracać. Wielokrotnie słyszę od rodziny że to tyle pracy, bałaganu i po co czas marnować na coś czego w sklepie jest do wyboru do koloru. Jednak dla mnie jest to wielka różnica. Po pierwsze wiem z jakich składników jest zrobiony mój bochenek, po drugie nie zawiera żadnych konserwantów i minimalną ilość soli. W diecie przeciętnego zjadacza chleba  więcej soli dostarczane jest w pieczywie niż w słonych przekąskach. Poza tym to czysta przyjemność i relaks po dniu pracy. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na chleb i bułki pieczone   z mąki integral z dodatkiem drożdży. Z tego przepisu piekę również bułki do burgerów które niebawem znajdą się na blogu.




Składniki:

2 dag drożdży (świeżych)
1/4 szklanki ciepłego mleka sojowego
3 szklanki mąki razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do mleka dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów naczynia. Odstawiamy na 30 minut po czym wykładamy ciasto do podłużnej foremki natłuszczonej oliwą i wysypanej otrębami i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec  45 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz