Lubicie burgery ? Jeśli tak, to jest przepis właśnie dla Was. Są rewelacyjne i warte wysiłku, który trzeba włożyć w ich przygotowanie. Osobiście nie przepadam za tego typu jedzeniem gdyż nie jest wygodne w konsumpcji, ale mimo to burgery często goszczą na moim stole, ponieważ uwielbiają je moi najbliżsi. Przygotowuję je z podobnych składników jak falafele, z tym że dodaję utartą surową marchew i surowego buraka. Po upieczeniu są aromatyczne, chrupiące i mają bardzo ładny kolor. Bułki do burgerów najlepiej gdy są domowe, możecie przygotować według tego przepisu. Dodatki to indywidualna kwestia. W moim przypadku mieszanina różnych warzyw plus dwa sosy - jeden pikantny z suszonej papryki i czosnku pico mojon, a drugi musztardowy.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 duży burak
1 duża marchew
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub zwykłej
1/2 szklanki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka sody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki chili
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy trzema szklankami wody i odstawiamy na noc. Następnie namoczoną przekręcamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Przekładamy do miski dodajemy startą na tarce marchew i buraka, pietruszkę, bułkę tartą, mąkę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut po czym formujemy burgery i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Z powyższych proporcji wychodzi od 8 do 10 sztuk w zależności od wielkości burgerów.
Coś dla mnie! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTo fajnie ze udało mi się przygotować coś specjalnie dla Ciebie :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńLubisz takie jedzonko ? :)
UsuńYo acabo de hacerme una, no tan bonita pero estaba buenísisisima :D
OdpowiedzUsuńGracias guapa :)
Usuń