sobota, 24 maja 2014

WEGAŃSKIE JABŁKOWE MUFFINY


 Jabłkowe muffiny doskonałe do porannej kawy lub jako drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.
Proste w wykonaniu,  długo zachowują świeżość, a przede wszystkim są smaczne i pożywne. Polecam !




Składniki:

3/4 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki mąki z płatków owsianych
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 duże jabłko
2 łyżki oleju (ja użyłam oleju orzechowego)
25 g świeżych drożdży
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, płaską łyżeczkę cukru i mąki orkiszowej, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, sól, jabłko starte na tarce o grubych oczkach i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na pół godziny wyrośnięcia. Następnie przekładamy do papilotek, odstawiamy na kolejne 10-15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Upieczone dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

8 komentarzy: