piątek, 31 października 2014

DYNIOWE CARPACCIO




Głównym składnikiem naszego carpaccio jest surowa dynia, która pokrojona w cieniutkie pasterki może być  serwowana na wiele sposobów. W dzisiejszej wersji przygotowałam ją z dodatkiem świeżej figi i awokado. Całość posypałam  wędzoną solą, która w połączeniu z olejem orzechowym  nadaje dyni szczególnego smaku. Polecam!




Składniki:

100-150 g świeżej, obranej dyni
2 świeże figi
1 awokado
1 łyżka oleju orzechowego
1 łyżka octu balsamicznego
sól gruboziarnista wędzona
świeżo mielony pieprz
czarny sezam
sok z limonki




Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na cieniutkie plasterki, figi i awokado w dowolny sposób. Skrapiam delikatnie sokiem z limonki i układamy na talerzu. Całość oprószamy solą, polewamy delikatnie olejem, octem balsamicznym, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i czarnym sezamem. Smacznego !

2 komentarze:

  1. Zaraz widać południowe wpływy w Twojej kuchni, nawet zwykłą dynię przerobisz na delikatesy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię warzywka na surowo w takiej formie smakują mi najbardziej :) delikatnie przyprawione tak aby nie zabić naturalnego smaku i po prostu niebo w gębie, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń