Głównym składnikiem naszego carpaccio jest surowa dynia, która pokrojona w cieniutkie pasterki może być serwowana na wiele sposobów. W dzisiejszej wersji przygotowałam ją z dodatkiem świeżej figi i awokado. Całość posypałam wędzoną solą, która w połączeniu z olejem orzechowym nadaje dyni szczególnego smaku. Polecam!
Składniki:
100-150 g świeżej, obranej dyni
2 świeże figi
1 awokado
1 łyżka oleju orzechowego
1 łyżka octu balsamicznego
sól gruboziarnista wędzona
świeżo mielony pieprz
czarny sezam
sok z limonki
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na cieniutkie plasterki, figi i awokado w dowolny sposób. Skrapiam delikatnie sokiem z limonki i układamy na talerzu. Całość oprószamy solą, polewamy delikatnie olejem, octem balsamicznym, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i czarnym sezamem. Smacznego !
Zaraz widać południowe wpływy w Twojej kuchni, nawet zwykłą dynię przerobisz na delikatesy :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię warzywka na surowo w takiej formie smakują mi najbardziej :) delikatnie przyprawione tak aby nie zabić naturalnego smaku i po prostu niebo w gębie, pycha ;)
OdpowiedzUsuń