sobota, 11 października 2014

ORIENTALNY SERNIK Z OWOCOWĄ FRUŻELIINĄ




Do zrobienia tego sernika, zamiast tradycyjnego twarogu lub sera tofu, użyłam indyjskiego sera paneer, który własnoręcznie, w bardzo prosty sposób zrobiłam w domu. Przygotowujemy go ze słodkiego mleka, które podczas gotowania  zakwasza się sokiem z cytryny, tak jak podczas wyrabiania sera tofu. W konsystencji jest dość zwarty, a w smaku delikatny, minimalnie kwaskowy i zupełnie odmienny od naszego tradycyjnego twarogu. Paneer w kuchni indyjskiej ma różnorodne zastosowanie. Przygotowuje się z niego zarówno dania główne jak i rozmaite słodkości (może nie w takiej postaci jak mój dzisiejszy wypiek, ale również bardzo interesujące w smaku i formie). W przyszłości postaram się zaprezentować na blogu kilka ciekawych propozycji z dodatkiem sera paneer, a już dzisiaj zapraszam do degustacji  orientalnej wersji sernika z owocową frużeliną.





Przygotowanie sera:

2 litry świeżego, tłustego mleka
6-7 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do dużego garnka i gotujemy. Kiedy zacznie się podnosić zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy sok z cytryn. Po chwili zaczną się tworzyć grudki, czyli nasz ser. Studzimy i przelewamy przez lnianą ściereczkę przeznaczoną do tego celu. Obciążamy i pozostawiamy na kilka godzin.


Składniki na spód:

150 g herbatników (użyłam bezglutenowych)
4 łyżki stołowe klarowanego masła ghee
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Wszystko dokładnie miksujemy, uzyskaną masą wyklejamy natłuszczoną blaszkę.

Owocowa frużelina:

Składniki:

200 g owoców, w moim przypadku leśnych (jagody, borówki, jeżyny)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Owoce umieścić w rondelku, zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie wlać rozrobioną w dwóch łyżeczkach wody mąkę ziemniaczaną wlać do owoców i zagotować. Odstawić do przestudzenia.


Składniki na masę serową (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

500 g paneer
300 g ziemniaków gotowanych
2 łyżki masła klarowanego ghee
3 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielony dwukrotnie paneer, ziemniaki, skórkę cytrynową i ghee. Utrzeć na gładką masę.

Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Całość przelać do tortownicy o średnicy 23 cm  wyklejoną mielonymi herbatnikami . Na wierzch ciasta wylać przestudzoną frużelinę.


Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Przepraszam, ale czemu w Vegespocie oznaczyłaś ten przepis jako wegański? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje że zwróciłaś uwagę. Nie mam pojęcia jak to się stało już lecę robić korektę :)

      Usuń
  2. genialny jest!
    chcę kawałek ! *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Twój przepis na figę z makiem też narobił mi apetytu ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam słabość do takich serników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe :)
    Lubię sernikowe eksperymenty, więc przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń