piątek, 17 października 2014

MARCHEWKA Z GROSZKIEM PO INDYJSKU





Gajar matar to nic innego jak marchewka z groszkiem i ziemniakami w przyprawach orientalnych. Danie proste, aromatyczne i smaczne. Nie wymagające dużego nakładu pracy i czasu. Wystarczy tylko obrać i pokroić w kostkę warzywa dodać do smaku odpowiednie przyprawy i w przeciągu pół godziny mamy pyszne danie.




Składniki:

2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
1 szklanka ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 szklanka zielonego groszku
2 łyżki oleju
2 papryczki chili
1 łyżka posiekanej kolendry
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
0,5 szklanki wody
sól do smaku




Sposób przygotowania:

W rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju, wsypać kurkumę i papryczki chili. Następnie marchewkę, ziemniaki i groszek. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić ok 10 minut. Po tym czasie dodać  pół szklanki wody, jeszcze raz wymieszać i dalej dusić pod przykryciem 20 minut. Na sam koniec dodać sok z cytryny kolendrę i wymieszać. Smacznego !



3 komentarze:

  1. Super, to danie w polskim wydaniu spotykałam najczęściej mdłe i bez wyrazu, a tu proszę, nowa odsłona :-)

    OdpowiedzUsuń