sobota, 25 października 2014

KROKIETY CHOLA TIKKI




Dzisiaj zapraszam na krokiety z ciecierzycy i gotowanych ziemniaków. Danie idealne na tę porę roku:  sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Możemy je serwować z surówkami lub dipem. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu chrupiące i rozpływające się w ustach.




Składniki:

0,5 szklanki gotowanej ciecierzycy
3 średnie ugotowane ziemniaki
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżki mąki mąki z ciecierzycy
2 posiekane zielone chili
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
olej do smażenia




Sposób przygotowania:

Ziemniaki i ciecierzycę rozgniatamy widelcem, dodajemy imbir, zielone chili, pieprz, sól, mąkę z ciecierzycy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie łączymy i formujemy małe krokieciki. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!



6 komentarzy: