Sezon na śliwki już za nami, ale na szczęście mamy zapasy w postaci kompotów, powideł, dżemów a także suszu, który bardzo często wykorzystuję do przygotowania rozmaitych potraw i deserów. Tak też i dzisiaj postanowiłam upiec i podzielić się z Wami przepisem na śliwkowe bezglutenowe muffiny, które są smaczne, wilgotne i bardzo aromatyczne. W tym przepisie czekolada i karob doskonale łączą się z mąką z ciecierzycy, zupełne neutralizując jej charakterystyczny smak. Lekko wyczuwalna nuta cynamonu i wanilii ciekawie komponuje się ze smakiem suszonej śliwki. Muffiny długo zachowują swój aromat i świeżość, więc na pewno będą doskonałym dodatkiem do herbaty lub kawy na jesienne popołudnia.
Składniki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
0,5 szklanki mąki z karobu
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta wanilii
suszone śliwki
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki łączymy w misce (mąkę, karob, proszek do pieczenia, cynamon, wanilię i sól). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodajemy do niej olej, dokładnie łączymy, a następnie dodajemy rozgniecione banany, mleko i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy składniki suche i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji. Śliwki moczymy około 30 minut, a następnie osuszamy. Mini papilotki napełniamy ciastem i na wierzchu umieszczamy śliwkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gotowe i przestudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Mniam, musiały smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńSpodobały mi się eksperymenty z mąką z ciecierzycy, więc przepis z pewnością wypróbuję :)
Mąki z ciecierzycy używam bardzo często ponieważ większość potraw jakie gotuję pochodzą z kuchni indyjskiej a tam stosuje się ją do większości potraw Bez obawy dodaje tę mąkę także do tradycyjnych wypieków :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń