środa, 15 października 2014

CHUTNEY DYNIOWO IMBIROWE




Chutney to rodzaj gęstego sosu przypominającego swą konsystencją konfiturę. Jest doskonałym dodatkiem do dań na ciepło jak i na zimno. Może śmiało posłużyć jako dip do wszelakich przekąsek. W smaku słodko-kwaśny, a za sprawą dodatku imbiru i papryczki chili działa rozgrzewająco, przez co może być idealnym uzupełnieniem naszej diety w okresie jesienno  -zimowy. Zapraszam do degustacji!




Składniki:

2 szklanki surowej, utartej dyni
1 łyżeczka czarnego sezamu
1 suszona papryczka chili
1 płaska łyżeczka suszonego chili
1 łyżka świeżego utartego imbiru
1 płaska łyżeczka kurkumy
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka soli
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżki oleju
sok z jednej cytryny




Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy papryczkę chili i sezam, delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy rodzynki, imbir, dynię, chili, cukier, kurkumę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Schładzamy, przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.



4 komentarze: