czwartek, 6 listopada 2014

TARTA Z FIGAMI I SEREM TOFU




Dzisiaj zapraszam do wypróbowania smacznej wegańskiej tarty na kruchym cieście, wypełnionej  delikatnym, aromatycznie przyprawionym tofu z dodatkiem świeżych fig i miąższu granatu. Tarta prezentuje się bardzo apetycznie i może być ciekawym urozmaiceniem naszego menu na szczególne okazje i nie tylko. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.




Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki
5 łyżek śmietanki sojowej
125 g margaryny roślinnej
szczypta soli




Składniki na farsz:

300 g sera tofu
200 ml śmietanki sojowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 czerwona cebula
1 łyżeczka sosu sojowego
0,5 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku




Sposób przygotowania :

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy schłodzoną i pokrojoną w kostkę margarynę, śmietanę sojową, sól, wodę i energicznie zagniatamy. Następnie umieszczamy w zamrażarce na ok. pół godziny. W tym czasie tofu przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Do przekręconego tofu dodajemy śmietanę, sos sojowy, gałkę muszkatołową, 2 łyżki mąki kukurydzianej, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Natłuszczoną foremkę o średnicy 26 cm wykleić schłodzonym ciastem, obciążyć fasolą i piec ok 20 minut w temperaturze  180 stopni. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, poukładać  połówki figi i piec aż się lekko przyrumieni (około 25 minut). Tuż przed podaniem wierzch posypujemy pestkami granatu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz