sobota, 15 listopada 2014

CURRY Z PIECZONYCH BATATÓW I DYNI




Słodko-pikantne, rozgrzewające, przepięknie pachnące. Takie właśnie jest curry z batatów i dyni z dodatkiem mleka kokosowego.
W konsystencji aksamitno-kremowe, z kawałkami miękkiej, ale nie rozgotowanej dyni i batatów. Imbir i chili nadają potrawie ostrego i wyrazistego smaku. Danie doskonale nadaje się na tę porę roku. Curry możemy podać  z indyjskimi chlebkiem naan lub z tradycyjnym pieczywem. Zachęcam do wypróbowania!  




Składniki:
250 g pieczonej dyni
250 g pieczonych batatów
200 ml mleka koksowego
200 ml bulionu warzywnego
1 papryczka chili
1 łyżeczka tartego imbiru
1 płaska łyżeczka czarnego sezamu
1 łyżeczka pasty curry
1 garść prażonych migdałów
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
2 łyżki oleju
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy sezam, papryczkę chili i tarty imbir. Podsmażamy. Dodajemy upieczone, pokrojone w kostkę bataty i dynię, smażymy przez 5 minut, a następnie całość podlewamy bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, dodajemy pastę curry, sos sojowy, migdały, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec wlewamy sok z cytryny dodajemy kolendrę lub pietruszkę. Smacznego!

3 komentarze:

  1. dynia, bataty, mleczko kokosowe- połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. to danie, któremu nie potrafiłabym się oprzeć, tym bardziej, że uwielbiam curry! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowanie batatów to moje kulinarne marzenie! Wyglądają pysznie i pewnie są świetnym dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń