niedziela, 30 marca 2014

DESER TRUSKAWKOWO - ANANASOWY



Korzystając z trwającego sezonu na truskawki przygotowałam prosty i szybki deser, który przy okazji jest również lekko strawny i niskokaloryczny. Po obfitym obiedzie nie będzie dodatkowym obciążeniem dla naszego układu trawiennego. Deser możemy potraktować także jako lekkie śniadanie lub dietetyczną kolacje.




Składniki  na dwie porcje:

200 g świeżych truskawek
200 g świeżego ananasa
2 jogurty sojowe po 125 g
2 łyżki stołowe syropu klonowego
2 łyżki stołowe płatków migdałowych
kilka listków melisy
1 łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy w cząstki, skrapiamy sokiem z limonki. Następnie do dwóch pucharków na przemian układamy ananasa i truskawki. Na koniec polewamy jogurtem, syropem klonowym, posypujemy migdałami i dekorujemy listkami melisy. Smacznego.

2 komentarze: