Proste składniki, tworzące kompozycję dzisiejszego drinka, czyli ogórek, rukola i awokado, wcale nie są tak niepozorne jak mogłoby się wydawać. Energetyzujący aromat świeżości zawarty w tym napoju jest tym, czego potrzebujemy aby pobudzić do życia ospały po zimie organizm. Wraz z nadchodzącą wiosna, po zimowych szarościach pragniemy soczystych kolorów, świeżych aromatów i smaków. Zielony drink w zupełności zaspakaja te potrzeby.
Składniki na dwa drinki:
2 świeże ogórki
1 owoc awokado
2 garści rukoli
sok z połowy cytryny
odrobina soli do smaku
odrobina syropu klonowego lub cukru trzcinowego do smaku
1/2 szklanki wody mineralnej lub 3/4 szklanki lodu
Sposób przygotowania:
Ogórki awokado obieramy, usuwamy nasiona, kroimy. Rukolę myjemy i osuszamy. Wszystko wrzucamy do naczynia blendera i dopełniamy sokiem, wodą lub lodem, doprawiamy i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Uwielbiam takie koktajle... To prawdziwa bomba witaminowa. W sam raz na wiosnę:)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest bardzo odżywczy :) pod warunkiem ze świeżo przygotowany :)
UsuńCo za kolor! Cudo ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalie cieszy mnie ze Ci się podoba :) Smakuje równie dobrze jak wygląda :)
UsuńTeż uwielbiam takie koktajle, jednak zawsze dorzucam choć kawałek banana czy mango ;)
OdpowiedzUsuńW zasadzie też dodaje jakiś owoc który nada posmak słodyczy. Ale w tym wypadku miałam ochotę na coś o konkretnym warzywnym smaku i aromacie, czasami dodaje jeszcze odrobinę tabasco mmmy .... pycha :)
UsuńKoniecznie muszę go zrobić. Wygląda kusząco i pięknie.
OdpowiedzUsuńDzieki wielkie :) Cieszy mnie ze sie podoba :)
Usuń