niedziela, 23 marca 2014
SZPINAKOWO - KOKOSOWE SPAGHETTI
Któż z nas nie lubi spaghetti, chyba niewiele jest takich osób. Ten zwykły-niezwykły makaron może być alternatywą na szybki obiad, jak również, za sprawą odpowiednio dobranych dodatków, wykwintną potrawą dla najbardziej wybrednych podniebień.
Nie mam ulubionego przepisu na makaron, gdyż zazwyczaj samodzielnie komponuję sosy ze składników, które akurat mam pod ręką, lub na które mam w danej chwili największą ochotę. Tak właśnie powstał dzisiejszy przepis. Szpinak i mleko kokosowe to rzadko spotykana, ale ciekawa kompozycja .
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
1 kg świeżego szpinaku
300 ml mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy, dodajemy pokrojony szpinak łączymy z cebula i czosnkiem. Podlewamy bulionem i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i sos sojowy i jeszcze raz gotujemy około 5 minut. Doprawiamy solą pieprzem. Blenderujemy na gładko. Na samym końcu dodajemy otartą skórkę z cytryny. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kokos i szpinak? Brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj Natalie!!! to zawsze o jedno nowe doświadczenie smakowe więcej :) Polecam.
UsuńKokos ze szpinakiem? hmm tak mnie zaintrygowało to połączenie, ze chyba będę musiała wypróbować kiedyś :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie to prawda ale doznania smakowe mmmy.... pycha :)
UsuńJuż chyba żadne połączenie mnie nie zaskoczy, a może jednak? Koniecznie do spróbowania :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam mi smakowało bardo :) ale to zależy od indywidualnych preferencji. Jestem otwarta na nowe smaki ,chętnie eksperymentuję w kuchni ..... aby życie miało smaczek raz marchewka raz buraczek ;)
Usuń