wtorek, 11 marca 2014
CZOSNKOWY SOS ALLIOLI
Dzisiaj kolejny przepis prosto z Hiszpanii - bardzo popularny i prosty w wykonaniu sos allioli. Zastosowanie allioli jest wielorakie, służy jako dodatek do pieczywa, tapas, jak również do dań głównych takich jak paella czy arroz al horno (ryż zapiekany z różnymi dodatkami). Tradycyjny sos allioli zawiera żółtka, ale moja propozycja jest bezjajeczna :) czyli salsa allioli wegańska.
Składniki:
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki oleju
1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko. Dodajemy przeciśnięty lub pokrojony czosnek i sól. Oliwę i olej przelewamy do pojemnika, najlepiej takiego z dzióbkiem. Blender ustawiamy na średnie obroty i miksujemy 3-4 minuty. Nie przerywając dolewamy cienką strużką olej. Na koniec wlewamy sok z cytryny, zwiększamy obroty i blenderujemy jeszcze pół minuty. Z tych składników otrzymamy ok 700-800 ml delikatnego smacznego sosu allioli.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No, naprawdę fajniutki ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Włoską kuchnię!
OdpowiedzUsuńTe smaki i aromaty :)
Oj tak, i ja bardzo lubię kuchnie śródziemnomorską ale najbliższe memu sercu są smaki orientalne :)
Usuń