wtorek, 11 marca 2014

CZOSNKOWY SOS ALLIOLI


Dzisiaj kolejny przepis prosto z Hiszpanii - bardzo  popularny i prosty w wykonaniu  sos allioli. Zastosowanie allioli jest wielorakie, służy jako dodatek do pieczywa, tapas, jak również do dań głównych  takich jak paella czy arroz al horno (ryż zapiekany z różnymi dodatkami).  Tradycyjny sos allioli zawiera żółtka, ale moja propozycja jest bezjajeczna :) czyli salsa allioli wegańska.



Składniki:

1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki oleju
1 duży lub dwa małe ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko. Dodajemy przeciśnięty lub pokrojony czosnek i sól. Oliwę i olej przelewamy do pojemnika, najlepiej takiego z dzióbkiem. Blender  ustawiamy na średnie obroty i miksujemy 3-4 minuty. Nie przerywając dolewamy cienką strużką olej. Na koniec wlewamy sok z cytryny, zwiększamy obroty i blenderujemy jeszcze pół minuty. Z tych składników otrzymamy ok 700-800 ml delikatnego smacznego sosu allioli.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam Włoską kuchnię!
    Te smaki i aromaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, i ja bardzo lubię kuchnie śródziemnomorską ale najbliższe memu sercu są smaki orientalne :)

      Usuń