Coś szybkiego, sycącego i pysznego do pieczywa i nie tylko. Pasta z soczewicy, tahini i pasty curry.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
1/2 szklanki tahini
1 łyżka pasty curry może być 1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta i sucha można dodać 1/4 szklanki zimnej wody. Gotową pastę przekładamy do pojemnika, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Wygląda bardzo apetycznie - uwielbiam domowe pasty. :) Jeśli znajdziesz czas - zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) oczywiście skorzystam z zaproszenia :)
UsuńUwielbiam! To jest to co mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńNatalie i ja również bardzo lubię :) nigdy ich nie kupuje zawszę robię sama :)
UsuńŚwietny pomysł! Dzisiaj wypróbowałam, tyle że dodałam jeszcze ząbek czosnku i szczyptę ostrej papryki. Mniam!
OdpowiedzUsuń