Taki oto torcik przygotowałam na urodziny mojego męża Grzegorza. Ciasto jest bardzo dobre i aromatyczne. Smak kremu orzechowego i jabłek doskonale komponuje się z ciastem czekoladowym, które w smaku i strukturze przypomina brownie. Torcik śmiało można przygotować kilka dni wcześniej, gdyż najsmaczniejsze jest po dwóch, trzech dniach.
2 szklanki mąki integral
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki kakao
1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki oleju
Zaczynamy od starannego połączenia składników suchych: maki, kakao, cukru, cynamonu, sody i proszku do pieczenia, a następnie dodajemy dżem, olej i mleko. Dokładnie mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przelewamy do okrągłej foremki o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub otrębami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy, aż będzie zupełnie zimne. Wówczas odkrawamy górną cześć, na którą później wylejemy jabłka.
Masa jabłkowa:
6 jabłek
2 g agaru lub galaretka cytrynowa z agarem
szczypta szafranu
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
otarta skórka z połowy cytryny
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy na patelnię lub do garnka, posypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Podsmażamy około 5 minut, a następnie dodajemy skórkę z cytryny i szafran. Jeśli dodajecie galaretkę cytrynową to pomijamy cukier i skórkę cytryny. Mieszamy i czekamy aż szafran puści kolor. Na końcu dodajemy agar i gotujemy dwie minuty. Kiedy lekko przestygnie i zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.
Masa orzechowa:
250 g mieszanki orzechów włoskich i laskowych
3/4 szklanki gorącego mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru pudru
200 g margaryny roślinnej
Orzechy mielimy. Gotowe zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Zostawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę następnie dodajemy po łyżce masy orzechowej .Gotowy krem wykładamy na wystudzone jabłka i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy ponownie do lodówki na dwie godziny.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
4 łyżki cukru
50 g margaryny roślinnej
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi lub kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz