środa, 30 lipca 2014

GAZPACHO ANDALUZYJSKIE




Dzisiaj ponownie zapraszam do Hiszpanii na tradycyjną i obowiązkowa potrawę letniego menu, jaką jest chłodnik gazpacho. Przygotowujemy go ze świeżych pomidorów, papryki i ogórka, doprawiamy czosnkiem, odrobiną bazylii i oliwy z oliwek. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony wówczas jest wyrazisty i orzeźwiający.  Danie proste i smaczne, idealne na tę porę roku. Polecam na upalne dni i nie tylko.




Składniki:

0,5 kg pomidorów
0,5 kg papryki zielonej
1 ząbek czosnku
1 ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kromka białego pieczywa namoczonego
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku




Sposób przygotowania:

Czosnek, ogórek, paprykę oczyścić i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić. Wszystkie składniki i przyprawy umieścić w kielichu blendera i dokładnie  razem zmiksować. Gazpacho podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!



3 komentarze: