Dzisiaj ponownie zapraszam do Hiszpanii na tradycyjną i obowiązkowa potrawę letniego menu, jaką jest chłodnik gazpacho. Przygotowujemy go ze świeżych pomidorów, papryki i ogórka, doprawiamy czosnkiem, odrobiną bazylii i oliwy z oliwek. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony wówczas jest wyrazisty i orzeźwiający. Danie proste i smaczne, idealne na tę porę roku. Polecam na upalne dni i nie tylko.
Składniki:
0,5 kg pomidorów
0,5 kg papryki zielonej
1 ząbek czosnku
1 ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 kromka białego pieczywa namoczonego
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czosnek, ogórek, paprykę oczyścić i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić. Wszystkie składniki i przyprawy umieścić w kielichu blendera i dokładnie razem zmiksować. Gazpacho podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!
Muy bueno! Uwielbiam gazpacho!
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię, szczególnie o tej porze roku :)
UsuńPycha:)
OdpowiedzUsuń