smaczne. Przygotowane z wyprzedzeniem a następnie odgrzane lub, co często zdarza mi się podczas upałów, jedzone na zimno, są doskonałą alternatywą dla zabieganych pracusiów. Ogromną zaletą tego przepisu jest to, że nie musimy gotować ryżu. Wystarczy tyko lekko podsmażyć pieczarki lub boczniaki, dorzucić cebulę i pokrojoną kapustę, zalać bulionem, wsypać ryż, zapiec i gotowe. Zapiekanka jest pyszna z dodatkiem sosu czosnkowego allioli. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje doskonale. Smacznego !
Składniki (dla 2-3 osób):
1,5 szklanki ryżu basmati
3 szklanki bulionu warzywnego
200 g pieczarek, boczniaków lub grzybów leśnych
500 g kapusty rzymskiej (może być również zwykła)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki pokrojonych pomidorów
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy na sicie pod bieżąca wodą, odcedzamy i zalewamy 2,5 szklankami bulionu i odstawiamy. W następnej kolejności przygotowujemy warzywa.
Na średnio rozgrzany tłuszcz wsypujemy paprykę ostrą i słodką, gałkę muszkatołową, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy, podlewamy odrobiną bulionu( pozostałe 0,5 szklanki) Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i kapustę, mieszamy smażymy ok 5 min. dodajemy pomidory i smażymy kolejne 5 min pod przykryciem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy ryż z bulionem, dodajemy warzywa, sos sojowy, doprawiamy solą, wszystko dokładnie łączymy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz