Dzisiaj zapraszam Was do Hiszpanii na tradycyjne danie tej kuchni wywodzące się prawdopodobnie z La Manchy, jednak jak Hiszpania długa i szeroka gotuje się je w każdym hiszpańskim domu. Pisto nie jest do końca sprecyzowane jeśli chodzi o listę składników, ponieważ przez okrągły rok można je przygotowywać z warzyw sezonowych. Najczęściej jednak danie to bazuje na papryce, cebuli i bakłażanie. Dzisiejsza propozycja jest idealnym urozmaiceniem letniego menu. Przygotowanie dania jest proste i nie zajmie nam zbyt wiele czasu, co w okresie wakacji, kiedy na dworze mamy piękną pogodę, jest dodatkowym jego atutem. Pisto podobnie jak bigos nabiera doskonałego smaku po 2-3 dniach, więc, jeśli rozsmakujecie się w tym daniu, śmiało możecie przygotować większą ilość a później tylko podgrzewać. Zapraszam do skosztowania!
Składniki:
- 1 kabaczek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 bakłażan
- 4 marchewki
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na złoty kolor. Dodać paprykę w proszku, wymieszać i smażyć dalej przez minutę. Warzywa umyć, marchewki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić od miękkości. Jeśli warzywa będą zbyt suche można je podlać połową szklanki bulionu warzywnego. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy puszkę pomidorów, cukier i sól. Mieszamy i dalej dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Smacznego.
Troche chyba podobne do 'ratatouille', prawda? Kocham lato za wszystkie te wspaniale, kolorowe warzywa i za mnogosc pomyslow na ich wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i milej niedzieli zycze!
Też tak sądzę że to potrawa z tej samej familii ;) O tej porze roku praktycznie w całej Europie mamy sezon na paprykę i kabaczka wiec i potrawy zasadniczo się od siebie nie różnią :) Tylko po nazwie możemy zidentyfikować z jakiego kraju danie pochodzi :) Również pozdrawiam gorąco i życzę pięknego dnia !
UsuńWiesz, tak sobie myślę, czytając Twojego bloga, że do tej pory myślałam, że kuchnia hiszpańska jest taka monotonna, a przede wszystkim niewegańska, a tu proszę – jest cudowna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kuchnia hiszpańska to w zdecydowanej większości dania z zawartością mięs, ryb i owoców morza. Spotkać tutaj osobę nie jedzącą mięsa graniczy niemal z cudem. Jeszcze do niedawna było bardzo trudno zjeść coś roślinnego poza domem. Jednak powoli pod naciskiem wymagających turystów, którzy coraz częściej dopytują o dania kuchni wegańskie i wegetariańskiej ulega to zmianie :) Na szczęście ! Pozdrawiam serdecznie !
Usuń