Pancakes to bardzo wdzięczny temat, na który można by rozpisywać się bez końca. Tylu ilu mamy amatorów tychże placków, tyle samo doskonałych, niepowtarzalnych i smacznych przepisów . Pancakes, które dzisiaj przygotowałam są delikatne, puszyste, przygotowane bez użycia jajek a zamiast zwykłej mąki użyłam tej z ciecierzycy, która zresztą pojawia się ostatnio w większości moich przepisów. Pancakes smażymy zawsze na suchej patelni tym właśnie różnią się od tradycyjnych placków smażonych na tłuszczu. Możecie je serwować z czym dusza zapragnie, mnie jednak najbardziej smakują te z dodatkiem świeżych owoców i taką właśnie owocową wersje dzisiaj prezentuję.
Składniki:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
2 łyżki skrobi kukurydzianej
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki dowolnego słodu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 szklanka dowolnych owoców
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Najpierw łączymy suche składniki, dodajemy mleko, olej, ocet i dokładnie miksujemy. Odstawiamy ma 10 minut. Placki smażymy na suchej średnio rozgrzanej patelni lub na maszynce do naleśników z każdej strony na złoty kolor. Smacznego !
ale puszyste!
OdpowiedzUsuńWłaśnie z tego przepisu wychodzą takie puszyste ! :)
UsuńZjadłabym takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńJak znalazł propozycja do Twojego menu śniadaniowego ;)
Usuń*_* muszą być pyszne, niedługo zrobię.
OdpowiedzUsuńP.S. Zrobiłam koftę wg twego przepisu i wyszła świetna. ;)
Bardzo się cieszę że się udała :)
Usuń:) mmmmm.... no pyszności Kochana tutaj nam prezentujesz!!! Same dobrości!!!:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam i przytulam cieplutko:)
Dziękuję ! :) Również bardzo gorąco pozdrawiam !
UsuńWspaniałe i takie puchate, do tej pory nic nie robiłam z mąki z ciecierzycy, koniecznie muszę jej poszukać i wypróbować Twoje placuszki :-)
OdpowiedzUsuń