Macie ochotę na lody, ale takie ciepło-zimne? Jeśli tak to mam dla Was coś pysznego - moim zdaniem połączenie idealne - zapiekane w soku pomarańczowym banany z mrożoną pianką z mleka kokosowego. Deser można podać zarówno na gorąco jak i na zimno. W obu wersjach jest doskonały, polecam!
Składniki:
4-5 bananów
240 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
50 g masła kokosowego lub zwykłego
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Do dekoracji:
1 łyżka rodzynek
1 łyżka migdałów
skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Cukier wsypać na suchą patelnię i podsmażyć aż zmieni kolor na brązowy. Wówczas wlać sok pomarańczowy, dodać masło, gałkę muszkatołową i kardamon. Doprowadzić do wrzenia. Banany obrać, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem pomarańczowym, posypać rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową. Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut.
Pianka kokosowa:
Składniki:
2 puszki mleka kokosowego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta wanilii
Sposób przygotowania:
Mleko dobrze schłodzić, wybrać tylko tę gęstą część, przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię i ubić na sztywna piankę. Następnie wstawić do zamrażarki na godzinę. Podawać z ciepłymi lub przestudzonymi pieczonymi bananami.
Zakochałam się w tym deserze! Boski :)
OdpowiedzUsuńDzięki Natalie :) Jest warty zakochania :)
UsuńPyyyycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze Kulinarnym.
Pozdrawiam
Dziekuje za zaproszenie i rownierz pozdrawiam ! :)
Usuńjak patrzę na takie desery od razu nabieram na nie ochoty! fantastyczny pomysł :) wyobrażam sobie ten obłędny smak w ustach :)
OdpowiedzUsuńJest naprawde pyszny ! Pozdrawiam:)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje ! Rownie pysznie smakuje !:)
UsuńOh, this sounds great and looks fabulous!
OdpowiedzUsuńThank you for sharing
All my best
Elisabeth
Thank you very much Elisabeth ! :)
UsuńPero ¿Cómo me haces esto, Gabi? ¡Si es que no hay derecho! Voy a acabar como el muñeco Michelín de zampar sin control, pero es que está tan delicioso ^^
OdpowiedzUsuńJajajaja ! Gracietes Kami ! Pero el muñeco Michelin te no hace peligro :)
OdpowiedzUsuńo matkoooo, to dopiero musiało być pyszne! wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty