wtorek, 8 lipca 2014

KOKOSOWE LODY Z ZAPIEKANYMI BANANAMI


Macie ochotę na lody, ale takie ciepło-zimne? Jeśli tak to mam dla Was coś pysznego - moim zdaniem połączenie idealne - zapiekane w soku pomarańczowym banany z mrożoną pianką z mleka kokosowego. Deser można podać zarówno na gorąco jak i na zimno. W obu wersjach jest doskonały, polecam!




Składniki:

4-5 bananów
240 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
50 g masła kokosowego lub zwykłego
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu




Do dekoracji:

1 łyżka rodzynek
1 łyżka migdałów
skórka pomarańczowa




Sposób przygotowania:

Cukier wsypać na suchą patelnię i podsmażyć aż zmieni kolor na brązowy. Wówczas wlać sok pomarańczowy, dodać masło, gałkę muszkatołową i kardamon. Doprowadzić do wrzenia. Banany obrać, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem pomarańczowym, posypać rodzynkami, migdałami i skórką pomarańczową. Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut.




Pianka kokosowa:

Składniki:

2 puszki mleka kokosowego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta wanilii




Sposób przygotowania:

Mleko dobrze schłodzić, wybrać tylko tę gęstą część, przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię i ubić na sztywna piankę. Następnie wstawić do zamrażarki na godzinę. Podawać z ciepłymi lub przestudzonymi pieczonymi  bananami.

13 komentarzy:

  1. Zakochałam się w tym deserze! Boski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyyycha!
    Zapraszam do mojej akcji "Lody, lody dla ochłody" na Mikserze Kulinarnym.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za zaproszenie i rownierz pozdrawiam ! :)

      Usuń
  3. jak patrzę na takie desery od razu nabieram na nie ochoty! fantastyczny pomysł :) wyobrażam sobie ten obłędny smak w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh, this sounds great and looks fabulous!
    Thank you for sharing
    All my best
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  5. Pero ¿Cómo me haces esto, Gabi? ¡Si es que no hay derecho! Voy a acabar como el muñeco Michelín de zampar sin control, pero es que está tan delicioso ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajajaja ! Gracietes Kami ! Pero el muñeco Michelin te no hace peligro :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o matkoooo, to dopiero musiało być pyszne! wygląda świetnie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń