wtorek, 22 lipca 2014

MROŻONA ZIELONA HERBATA





Dzisiaj dla ochłody i dobrego samopoczucia przygotowałam zieloną herbatę w wersji ice, której właściwości prozdrowotne są powszechnie znane. To, że herbata idealnie sprawdza się podczas upałów wiedzą najlepiej ci, którzy w takim klimacie żyją na co dzień. Na przykład Egipcjanie gaszą pragnienie wywarem z hibiskusa, natomiast Marokańczycy piją  mocny napar z zielonych liści z dodatkiem mięty. W Hiszpanii popularna jest herbata rumiankowa i miętowa. Również i ja  doceniam walory tych napojów i często delektuję się taką herbatką.




Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować herbatę zieloną, która wiernie towarzyszy mi niezależnie od pory roku, ponieważ ma  pozytywny wpływ  na  metabolizm, przyśpiesza trawienie a także usuwa toksyn z organizmu. Jednym słowem działa oczyszczająco.




Zieloną herbatę można przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcemy uzyskać efekt pobudzenia, należy parzyć liście około trzech minut, natomiast jeśli zależy nam na wydobyciu pełni walorów smakowych i właściwości prozdrowotnych, należ wydłużyć czas parzenia do dziesięciu minut. W obu przypadkach kluczową rolę dogrywa tutaj temperatura wody, którą zalewamy liście. Powinna wynosić od 60 do 80 stopni. Uzyskując taką temperaturę wody mamy pewność, że wszystkie walory zarówno smakowe jak i zdrowotne wywaru zostaną zachowane.




Na zakończenie chciałabym podkreślić że zieloną herbatę warto włączyć na stałe do naszego codziennego menu.



3 komentarze:

  1. Zaintrygował mnie Twój przepis, chętnie spróbuję :) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2200 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń