Dzisiejsza propozycja to chłodnik na bazie mleka kokosowego i jogurtu sojowego z dodatkiem jagód, czerwonych porzeczek i malin. Prosty do przygotowania i idealny na upalne dni.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 jogurt sojowy (250 ml)
po 3/4 szklanki jagód, porzeczek i malin
do smaku cukier lub dowolny słód
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe i jogurt dobrze schłodzić - najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. Owoce, mleko i jogurt umieszczamy w kielichu blendera i wszystko razem dokładnie miksujemy. Można dodać szklankę kostek lodu - wówczas chłodnik będzie w konsystencji przypominał delikatny mus. Jeśli jednak wolicie tradycyjną formę zupy to pomińcie tę czynność. Chłodnik podaję z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Warzywnych nie znoszę! Ale owocowy bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńZastawa jest tak cudowna, że zjadłabym z niej dosłownie wszystko, byleby tylko jak najprędzej móc podziwiać te kolory i wzór! Naprawdę zazdraszczam tych talerzy!
OdpowiedzUsuń