Zatęskniłam dzisiaj za moimi ukochanymi smakami kuchni indyjskiej. Przysmakiem, który od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie jest neer dosa - placki z surowego ryżu z dodatkiem kokosa. Danie proste i smaczne, zresztą jak większość przepisów kuchni indyjskiej. Placki neer dosa doskonale smakują z warzywnym curry lub na słodko - z lassi lub owocami. Zapraszam do degustacji.
Składniki:
1,5 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego
0,5 szklanki świeżego kokosa lub wiórków kokosowych
2,5 szklanki przegotowanej wystudzonej wody
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy, zalewamy 2,5 szklanki wody i odstawiamy na 3 h. Następnie przelewamy razem z wodą do blendera, dodajemy kokos, solimy i dokładnie miksujemy. Powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego (jeśli jest zbyt gęste dodać wody). Całość odstawiamy na 15 minut. Maszynkę do naleśników lub patelnię rozgrzewamy do średniej temperatury . Smażymy z każdej strony przez około minutę. Jeśli do smażenia będziecie używać patelni, proponuję dodać odrobinę oleju a podczas smażenia patelnię przykryć pokrywką - wówczas nie ma potrzeby smażenia placków z dwóch stron. Neer dosa doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Fantastyczne placuszki z pewnością wypróbuję :) Wyglądają cudnie !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zachęcam do wypróbowania są na prawdę smaczne. Pozdrawiam !
UsuńZ nieba mi ten przepis spadł bo jakoś czaiłam się na mojego kokosa i nie bardzo wiedziałam, co z niego zrobić, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńPlacki są o wiele smaczniejsze kiedy dodamy właśnie świeżego kokosa. Zapach i smak jest wówczas intensywny i wyrazisty mmmy piękny :) chyba że ktoś nie przepada za takim zapachem wówczas zdecydowanie polecam wiórki. Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknej niedzieli !
UsuńO rany, Veggie, u mnie tez jeden zaległ;) Zaraz go rozruszam;))))
OdpowiedzUsuńCieszę mnie że przepis na coś się przydał i kokos się nie zmarnuje :) Pozdrawiam serdecznie !
UsuńJak będę miała kokosa na zbyciu to na pewno wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam placki są pyszne i mogą być ciekawym urozmaiceniem naszego menu :) Pozdrawiam !
UsuńJa swoje wiórki zużyłam wczoraj do mleka kokosowego, więc dziś po pracy pędzę do sklepu po kolejne:)
OdpowiedzUsuńQchniazdrowia.pl/blog
Wypróbuj - koniecznie ! :) Pozdrawiam !
Usuń