Dzisiaj zapraszam na smaczną i pełną aromatu potrawę pochodzącą z Północnych Indii, która jest wariacją tak zwanego saag przyrządzanego ze szpinaku-palak i domowego twarogu paneer. Tym razem tradycyjny twaróg zastąpiłam serem tofu, który jako taki nie posiada konkretnego smaku, ale pokrojony w małe cząstki dodany do aromatycznego sosu warzywnego cudownie wchłania całą mieszaninę przypraw. W taki sposób zaserwowany szpinak i tofu tworzą bardzo smaczne i ciekawe połączenie. Zapraszam do degustacji!
Składniki:
200 g sera tofu
1 kg świeżego szpinaku
1 szklanka pokrojonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 łyżeczka garam masali
0,5 łyżeczki nasion kolendry
kawałek imbiru (około 2 cm)
0,5 łyżeczki kminku
0,5 szklanki śmietany sojowej lub jogurtu
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy kminek i kolendrę. Mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, garam masalę i dalej smażymy. Następnie dodajemy szpinak (jeśli chcecie możecie go wcześniej zblanszować, jednak ja zawsze daję pokrojone surowe listki) i przykrywamy. Kiedy liście zmniejszą objętość po około minucie wszystko dokładnie mieszam. Dodaję pomidory, starty na tarce imbir, śmietanę sojową lub jogurt i ponownie wszystko mieszam i duszę około 10 minut. Po tym czasie odlewam połowę sosu do wysokiego naczynia, miksuję na gładko i ponownie łączę z pozostałym sosem, dodaje pokrojony ser tofu i całość jeszcze raz gotuję przez 5 minut. Smacznego !
Ależ wygląda to obłędnie .. z wielką przyjemnością bym się skusiła ... Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Dziekuje :) Rwniez serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOd dawna szukałam zachęcającego przepisu na tofu ze szpinakiem, właśnie znalazłam!
OdpowiedzUsuń