Pierogi z borówkami i czarną porzeczką smakują równie doskonale jak te z jagodami. Polane delikatną śmietanką lub jogurtem z odrobiną cukru są po prostu wyborne.
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
Około 150-200 g mieszanki jagód i czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka mąki (pszennej lub ziemniaczanej) do oprószenia owoców
Dodatki: Śmietana homogenizowana (12 lub 18%), serek waniliowy homogenizowany lub jogurt.
Sposób przygotowania:
Z przesianej mąki, wody i oleju zagnieść gładkie ciasto i odstawić na około 15 minut. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na dwie lub trzy części. Rozwałkować i małą szklanką wycinać krążki. Następnie łyżeczką nakładać oprószone delikatnie mąką owoce. Można również do środka dodać odrobinę cukru. Złożyć ciasto i skleić dokładnie brzegi.
Wrzucać na wrzątek po około 10 sztuk i gotować przez około 2 minuty. Podawać polane śmietanką, serkiem homogenizowanym lub jogurtem. Smacznego!
Wygląda obłędnie. Chyba jutro zrobię knedle. :)
OdpowiedzUsuńKnedle ! ! ! Podsunęłaś mi swietny pomysł :) Ze sliwkami mmmmy pycha !
UsuńFantastyczne! Strasznie lubię pierogi z owocami :D
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię takie jedzonko :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń