niedziela, 3 lipca 2016

WEGAŃSKI FLAN Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE KARMELOWYM


Dziś przygotowałam dla Was jeden z najsmaczniejszych deserów na Półwyspie Iberyjskim. Historia flanu sięga aż epoki Imperium Romańskiego, nosił wówczas mało kojarząca się ze słodką przyjemnością nazwę tyropatina.
Pomimo upływu stuleci sam przepis i sposób przygotowania niewiele się zmienił, tradycyjnie flan wykonany jest z jaj, mleka, cukru i wanilii. Deser doczekał się również wielu ciekawych i smacznych modyfikacji.
Osobiście polecam i zachęcam do wypróbowania mojego autorskiego przepisu na flan w wersji wegańskiej: z kaszy jaglanej, mleka migdałowego, z dodatkiem karmelu. Takie połączenie najbardziej odzwierciedla i przypomina autentyczny, tradycyjny smak deseru.


Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka migdałowego
1 szklanka cukru trzcinowego
laska wanilii

Przygotowanie:

Kaszę przesypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą.
Przełożyć do garnka, zalać szklanką mleka, dodać wanilię, szczyptę soli i ugotować do miękkości.
Ugotowaną kaszę przełożyć do kielicha blendera, dodać pozostałe 1,5 szklanki mleka, 4 łyżki cukru i całość dokładnie zblendować.
Resztę cukru wsypać na patelnię i podgrzewać, aż powstanie złocisty, gładki karmel.
Przygotować małe ceramiczne lub metalowe foremki. Na dno wlać łyżkę karmelu, a następnie resztę uzupełnić masą jaglaną.
Tak przygotowany flan umieścić w żaroodpornym naczyniu lub w wysokiej foremce na dno wlać zimną wodę  tak aby sięgała 1/2 wysokości foremek wstawić do  nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekać w kąpieli wodnej 20-25 minut.
Wystudzić a następnie wstawić do lodówki na 2-3 h.


3 komentarze: