Podczas upałów
najbardziej pożądanym deserem bez wątpienia są lody. Obecnie na
każdym kroku kuszą nas swoim asortymentem budki, lodziarnie i
sklepiki. W zasięgu ręki każdego z nas są lody o przeróżnych
nawet najbardziej wyszukanych formach i smakach. Pomimo tak bogatej i
zachęcającej oferty uważam, że nic nie jest w stanie przebić
smaku domowych lodów.
Moim ostatnim odkryciem
i hitem tego lata są lody z dodatkiem pieczonej ciecierzycy i
prażonych orzechów włoskich. Niepowtarzalne, wyjątkowo smaczne
bez zbędnych zagęszczaczy i sztucznych dodatków. Lody posiadają
niebanalny orzechowy smak z delikatnie wyczuwalną orzeźwiającą
nutą imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Samo przygotowanie nie
sprawi Wam kłopotu i nie zajmie wiele czasu. Po porostu wszystkie
składniki umieszczamy w kielichu blendera, dokładnie miksujemy,
mrozimy i gotowe! Możecie podać je same, z polewą
karobowo-daktylową lub owocami. Zapraszam!
Składniki:
300 g odsączonej
ciecierzycy z puszki
50 g mielonych orzechów
włoskich
1,5 szklanki mleka
roślinnego
1 szklanka śmietanki
roślinnej (w moim przypadku migdałowa)
1 szklanka namoczonych daktyli
1 łyżeczka świeżo
startego imbiru
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu
szczypta gałki
muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do
temperatury 200 C.
Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia, wsypać połowę odsączonej soczewicy (150 g)
i piec 30 minut.
Orzechy uprażyć na
suchej patelni.
Do kielicha blendera wlać
mleko, śmietankę roślinna, dodać ciecierzycę gotowaną i
upieczoną, daktyle, prażone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir,
sok z limonki i dokładnie zmiksować.
Całość przelać do
plastikowego pojemnika umieścić w zamrażarce na 6-7 h.
Podczas procesu zamrażania
masę co jakiś czas zamieszać.
Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńHm, jestem ciekawa smaku tych lodów.
OdpowiedzUsuńWow, ależ one muszą być boskie!
OdpowiedzUsuń