Propozycja w sam raz na
upalne dni. Przepis prosty w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny.
Bogaty w witaminy i minerały, na utratę których narażeni jesteśmy
podczas upałów.
Porcja takiej zupy
fantastycznie orzeźwia, wychładza i gasi pragnienie. Ponadto jest
lekkostrawna i pożywna. Aby chłodnik od razu nadawał się do
spożycia najlepiej do przygotowania użyć składników dobrze
schłodzonych.
Chłodnik można podać
sam lub z chrupiącą bruschettą.
Składniki:
1 mały słodki melon
1 ogórek
1/2 awokado
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki
cytrynowej
garść liści bazylii
sól do smaku
ponadto:
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Melona i ogórka obrać,
pokroić na kawałki, umieścić w kielichu blendera, dodać
pozostałe składniki i dokładnie zblendować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz