Do przygotowania
dzisiejszego dania zainspirował mnie przepis kuchni francuskiej.
Gratin dauphinois to rodzaj zapiekanki, która tradycyjnie w swym
składzie zawiera ugotowane i pokrojone w cienkie plasterki
ziemniaki, śmietanę i ser.
Aktualnie panuje sezon na
cukinię więc ziemniaki zastąpiłam młodą świeżutką cukinią,
natomiast tłustą śmietanę i kaloryczny ser puszystym miksem z
orzechów nerkowca, mleka roślinnego, świeżych ziół i
aromatycznych przypraw.
Gratin w takiej wersji
jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego też jest idealną i
smaczną alternatywą dla osób dbających o linie lub tych, którzy
z przyczyn zdrowotnych ograniczają tłuszcz. Zapiekankę najlepiej
podać przestudzoną, wówczas jest najsmaczniejsza,
delikatna i chrupiąca.
Składniki:
2-3 średnie cukinie
1 szklanka mleka
roślinnego
3/4 szklanki orzechów
nerkowca
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki płatków
drożdżowych
1 łyżeczka czosnku
granulowanego
2 łyżeczki cebuli
granulowanej
ponadto:
1 łyżeczka prażonego
sezamu
1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180
C.
Wszystkie składniki
oprócz cukinii umieścić w kielichu blendera i dokładnie zmiksować
na gładko, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Cukinię umyć i pokroić
w plastry o grubości 3-4 mm.
Żaroodporne naczynie lub
tortownicę o średnicy 26 cm posmarować oliwą, wlać na dno orzechowy mus, na wierzchu ułożyć plastry cukinii na zakładkę, lekko
posolić.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i zapiekać przez 20-25 minut.
Na koniec posypać
tymiankiem i prażonym sezamem.
Cukinię uwielbiam pod każdą postacią, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńczym mogłabym zastąpić orzechy nerkowca? nie posiadam ich aktualnie w kuchni, a chetnie zrobiłabym tą zapiekankę!
OdpowiedzUsuń