Lody, lody i to jakie!
Podbiły iberyjską blogosferę i zdobyły serca wszystkich
tutejszych
słodyczomaniaków. Wegańskie, wykonane z naturalnych składników,
bez
dodatku cukru
rafinowanego. Ich smak to czysta poezja. Puszysty środek
wykonany z orzechów
nerkowca, mleka kokosowego, otoczony gęstym smakowitym
daktylowym karmelem. Jakby
tego było mało, całość pokrywa warstwa chrupiącej
czekolady z surowego kakao
połączonego z syropem klonowym i olejem kokosowym.
Do dzieła kochani!
Składniki:
krem orzechowy:
3/4 szklanki orzechów
nerkowca
3/4 szklanki mleka
kokosowego
1/4 szklanki syropu z
agawy
1 łyżka mleka roślinnego
wanilia
karmel:
2 łyżki oleju kokosowego
8 daktyli bez pestek
1/2 szklanki kawy (może
być rozpuszczalna)
1 łyżka syropu klonowego
1/2 laski wanilii
szczypta soli
polewa czekoladowa:
1/3 szklanki oleju
kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
5 łyżek kakao
Przygotowanie:
krem orzechowy:
Namoczone orzechy
przełożyć do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i
dokładnie zmiksować.
Gotowa masę przełożyć
do foremek na lody, włożyć patyczek i umieścić w
lodówce na 3 do 4 h.
karmel:
Rozpuścić olej kokosowy,
dodać daktyle, nasiona z połowy laski wanilii, syrop
klonowy, kawę, sól i
wszystko dokładnie zblendować.
polewa czekoladowa:
Rozpuścić olej kokosowy,
dodać syrop klonowy, kakao i całość dokładnie połączyć
tak aby powstała gładka, lśniąca polewa czekoladowa.
lody:
Z foremek delikatnie
wyciągnąć i pojedynczo zanurzyć lody w karmelu. Następnie
ponownie umiescić w
zamrażarce na 10 min.
Po tym czasie lody
wyciągnąć i każdy dokładnie zanurzyć w polewie czekoladowej.
Tak przygotowane ponownie
umieścić na 10-15 min. w zamrażarce.
Smacznego!
Rewelacyjne, wygladają trochę jak wielkie suszone daktyle ;-)
OdpowiedzUsuńTo jest po prostu geniusz! Wpadam na jednego ;)
OdpowiedzUsuńPomysłowe :)
OdpowiedzUsuńSuper, pracochłonne, ale bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPo spróbowaniu takich lodów na pewno już się nie sięgnie po te sklepowe :D
OdpowiedzUsuń