niedziela, 31 lipca 2016

PYSZNA WEGAŃSKA LODOWA TARTA



Dzisiejsza propozycja to prawdziwy rarytas dla wielbicieli zdrowych deserów. Lodowa tarta nie zawiera cukru, słodzona jest suszonymi daktylami i syropem klonowym. Spód i górę deseru wykonałam ze zmielonych a następnie uprażonych płatków owsianych, sezamu, niewielkiej ilości oleju koksowego i syropu klonowego. Natomiast środek to kremowe i smakowite połączenie pieczonej ciecierzycy, orzechów włoskich i mleka koksowego (przepis znajdziesz tutaj).
O tej porze roku tego typu desery są idealną alternatywą dla tradycyjnych, pieczonych ciast ponieważ są bardzo smaczne i orzeźwiające. Lodową tartę można podać np. ze świeżymi sezonowymi owocami, kokosową bitą śmietaną lub z sosem czekoladowym.
Zapraszam do degustacji!

 

Składniki na spód:

1,5 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki sezamu
4 łyżki syropu klonowego
5 łyżki oleju kokosowego


Przygotowanie:

Płatki owsiane i sezam zmielić w młynku.
Wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć aż się lekko przyrumienią. Odstawić do wystygnięcia. Dodać olej kokosowy, syrop klonowy, następnie palcami wyrobić tak jak kruszonkę. Podzielić na dwie równe części.
Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem kokosowym i na spód wyłożyć połowę uprażonych płatków z sezamem i lekko przyciskając wyrównać powierzchnię. Na gotowy spód wyłożyć masę lodową i starannie wyrównać. Wierzch posypać równomiernie rozdrabniając palcami pozostałą część płatków i sezamu.
Tartę umieścić w zamrażarce na ok. 2 h.


5 komentarzy:

  1. Wow :) czym zastàpić płatki owsianę?Masz jakis pomysł z ktorym byś się podzieliła ?:)0zdt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki i sezam możesz zastąpić np. domową granolą, zmielić dodać olej kokosowy i gotowe :)

      Usuń