Dzisiaj przygotowałam dla
Was propozycję na ekspresowe danie obiadowe lub pożywną kolację
- spaghetti w smacznym, aromatycznym, a zarazem banalnie prostym
sosie. W zaledwie 10 minut, bo tyle dosłownie potrzeba nam do
przygotowania sosu i ugotowania makaronu, będziemy mogli zajadać
się pysznym, sycącym i naprawdę smacznym daniem. Moim zdaniem sos
najlepiej smakuje z raw spaghetti, przygotowanym ze świeżej
cukinii lub marchewki ale to nie znaczy że nie można go komponować
z innymi dodatkami. Idealnie nadaje się również do ryżu i
wszelkiego typu kasz.
Składniki:
1 czerwona papryka
200 g ciecierzycy
konserwowej
1/2 szklanki pomidorów konserwowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej
papryki
kawałek imbiru
1/2 łyżeczki kuminu
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu
warzywnego lub wody
1 łyżeczka soku z
cytryny
posiekana natka pietruszki
lub kolendry
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i
posiekać, Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać
tłuszcz, wsypać kumin oraz słodką paprykę i lekko podsmażyć.
Następnie dodać posiekaną cebulę, czosnek i świeżą pokrojoną
paprykę. Posolić, wymieszać i dalej smażyć około 5 minut
mieszając od czasu do czasu.
Dodać ciecierzycę
konserwową, pomidory, podlać bulionem i zagotować.Na koniec dodać pieprz,
sok z cytryny i całość zblendować tak aby powstał aksamitny sos.
Gotowy posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Ale fajny pomysł. Wykorzystam go na pewno :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog :) https://jaglusia.wordpress.com/
Ciekawy pomysł na sos :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja!
OdpowiedzUsuń