wtorek, 12 lipca 2016

SPAGHETTI W PYSZNYM SOSIE Z CIECIERZYCY I PAPRYKI



Dzisiaj przygotowałam dla Was propozycję na ekspresowe danie obiadowe lub pożywną kolację - spaghetti w smacznym, aromatycznym, a zarazem banalnie prostym sosie. W zaledwie 10 minut, bo tyle dosłownie potrzeba nam do przygotowania sosu i ugotowania makaronu, będziemy mogli zajadać się pysznym, sycącym i naprawdę smacznym daniem. Moim zdaniem sos najlepiej smakuje z raw spaghetti, przygotowanym ze świeżej cukinii lub marchewki ale to nie znaczy że nie można go komponować z innymi dodatkami. Idealnie nadaje się również do ryżu i wszelkiego typu kasz.


Składniki:

1 czerwona papryka
200 g ciecierzycy konserwowej
1/2 szklanki pomidorów konserwowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
kawałek imbiru
1/2 łyżeczki kuminu
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
1 łyżeczka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki lub kolendry


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać, Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać kumin oraz słodką paprykę i lekko podsmażyć. Następnie dodać posiekaną cebulę, czosnek i świeżą pokrojoną paprykę. Posolić, wymieszać i dalej smażyć około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodać ciecierzycę konserwową, pomidory, podlać bulionem i zagotować.Na koniec dodać pieprz, sok z cytryny i całość zblendować tak aby powstał aksamitny sos. Gotowy posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

3 komentarze:

  1. Ale fajny pomysł. Wykorzystam go na pewno :)
    Zapraszam na swój blog :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na sos :)

    OdpowiedzUsuń