Dziś serwuję Wam kruche, delikatne, pięknie pachnące miodem i aromatycznymi przyprawami ciasteczka. Nadają się do chrupania tuż po upieczeniu, kiedy są jeszcze cieplutkie, ale także przez kolejne tygodnie, gdyż bardzo długo zachowują świeżość. Fantazyjnie przyozdobione czekoladą i bakaliami sprawią w te Święta wiele frajdy i radości naszym pociechom i bliskim.
Składniki na 20 sztuk:
250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
4 łyżki płynnego miodu lub melasy
125 g masła kokosowego
1 jajko (opcjonalnie)
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, zagnieść energicznie ciasto, uformować kulę, a następnie umieścić w lodówce na godzinę.
2. Schłodzone wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 4 mm.
3. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w temperaturze 200 C przez 10-12 minut, aż się lekko przyrumienią.
5. Ozdobić według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz