Pieczone słodkie buraczki pokrojone w cienkie plasterki, ugotowana na sypko kasza gryczana, do tego słodko-cierpkie, przełamujące smak nasiona owocu granatu, a całość połączona pysznym dressingiem przygotowanym na bazie gryczanego miodu, pasty tahini i soku limonki. Pycha! Wypróbujcie sami!
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 małe upieczone lub ugotowane buraczki
1 owoc granatu
1 czerwona cebula
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
świeże listki rukoli do dekoracji
Dressing:
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka miodu gryczanego
1 łyżeczka musztardy francuskiej
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki połączyć tak aby powstał jednolity sos.
Sposób przygotowania sałatki:
1. Buraczki i cebulę obrać, pokroić w paski .
2. Do miski wsypać kaszę, dodać pokrojoną cebulę i buraczki, całość polać wcześniej przygotowanym dressingiem i delikatnie połączyć.
3. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, tak aby smaki się przegryzły.
4. Przed podaniem udekorować pestkami granatu i rukolą.
Zdrowe i pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńGranatu nigdy nie łączyłam z kaszą gryczaną ani z burakami, ciekawe połączenie. :)
OdpowiedzUsuńgranat bardzo lubię, ma takie mozliwości! ale w tym połączeniu pierwsze widzę ;)
OdpowiedzUsuń