Dzisiaj zapraszam na nietypowe i bardzo smaczne ciasto z batatów, mąki kokosowej, z dodatkiem kandyzowanych owoców, orzechów pekan i nasion chia. Keks po upieczeniu pięknie pachnie i długo zachowuje świeżość. Nie jest za słodki, przez co idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
250 g-300 g batatów
2 jajka lub dwa pogniecione banany
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego lub melasy
4 łyżki mąki kokosowej
szczypta cynamonu, kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżki soku z cytryny
1 szklanka pokrojonych drobno bakalii: orzechy pekan, daktyle, figi, skórka pomarańczowa kandyzowana, nasiona chia
wiórki kokosowe do wysypania formy
Sposób przygotowania:
1. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Do miski wbijamy jajka lub wrzucamy 2 pogniecione banany. Dodajemy słód i miksujemy.
3. Do tak powstałej masy dodajemy starte bataty.
3. Następnie dodajemy mąkę kokosową, olej, przyprawy, bakalie, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie łączymy.
4. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy wiórkami kokosowymi, wlewamy gotowe ciasto, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz