piątek, 18 grudnia 2015

MAKOWO ORZECHOWY DESER



W tym roku na moim wigilijnym stole zagości nowa potrawa, a raczej deser. Będzie to krem makowy z dodatkiem orzechów nerkowca i likieru amaretto. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu jeśli np.  wykorzystacie gotową masę makową lub pozostałości z wypieku makowych słodkości. Krem najlepiej smakuje  z kawałkiem staropolskiego piernika.


Składniki na 4 porcje:

400 g mleka kokosowego
200 g orzechów nerkowca
200 g masy makowej
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

1. Orzechy zalać szklanką letniej wodą i odstawić na 2-3 h. Następnie odsączyć i zmiksować na gładko z cukrem pudrem, połową mleka kokosowego i łyżeczką likieru amaretto.
2. Masę makową przełożyć do miski dodać pozostałą część mleka, skórkę pomarańczową, likier i dokładnie zmiksować.
3. Gotowy krem przełożyć do pucharków a następnie umieścić w lodówce na 1-2 h


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz