Smaczna, sycąca bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy niecałe pół godziny, aby delektować się talerzem smacznej, rozgrzewającej potrawy. Zupa łączy w sobie łagodny smak ciecierzycy, mleka kokosowego i wyrazistej pasty curry, którą możecie przygotować bardzo szybko sami (czosnek imbir, szalotki i chili blendujemy i pasta gotowa) lub użyć gotowej przyprawy w proszku. Dodatkowym i bardzo aromatycznym składnikiem zupy jest ryż basmati, który delikatnie zagęszcza potrawę i nadaje całości pięknego aromatu.
Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy
400 ml mleka kokosowego
500 ml rosołu roślinnego
1 średnia słodka cebula
1 czerwona papryka
1 łyżka pasty curry lub przyprawy curry w proszku
2 średnie pomidory lub 1/2 szklanki konserwowych
1/2 szklanki ryżu basmati
1/2 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kuminu
2 cm świeżego imbiru
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżki masła kokosowego
posiekana świeża kolendra lub pietruszka
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzać masło kokosowe, dodać pastę curry lub przyprawę w proszku, liść laurowy, starty imbir i kumin. Całość doprawić solą i podsmażać 10-15 sekund. Dodać posiekaną cebulę, czerwoną paprykę i pokrojone pomidory.
2. Podsmażone przyprawy i warzywa podlać bulionem dodać ciecierzycę i ryż. Przykryć garnek i gotować 15 minut.
3. Dodać mleko kokosowe i dalej gotować przez około 10 minut. Już na sam koniec dodać startą skórkę cytrynową, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńLista składników jest zachęcająca ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie gęste, rozgrzewające i sycące zupy :)
OdpowiedzUsuńNo to hit;)))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, bardzo moje smaki :) już sobie wyobrażam tą zupkę... :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń