czwartek, 3 grudnia 2015

SMACZNE WEGAŃSKIE BURGERY Z CIECIERZYCY I BATATÓW

 
 
 Idealna propozycja na smaczne i syte danie obiadowe to puszyste burgery podane ze słodkim marchewkowym puree i bukietem warzyw. Taka kompozycja z łatwością dostarczy codziennej porcji  niezbędnych witamin. Natomiast duża zawartość błonnika w soczewicy zaspokoi poczucie głodu na wiele godzin. Zapraszam!


Składniki:

400 g ugotowanej ciecierzycy
2 ugotowane bataty (około 150 g)
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżka mąki z ciecierzycy lub zwykłej
sól lub sos sojowy do smaku
świeżo mielony pieprz
garść siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1 Bataty rozdrobnić widelcem, dodać ciecierzycę, czosnek, mąkę, natkę pietruszki, przyprawy i wszystko dokładnie wyrobić.
2. Wilgotnymi dłońmi formować burgery, a następnie obtaczać w płatkach owsianych lub otrębach.
3. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

4 komentarze: