Persymona, nazywana również kaki lub śliwkodaktylem, jest owocem drzewa hebanowego. Wyglądem do złudzenia przypomina dużego pomidora, natomiast w smaku bardzo słodką śliwkę. Zawiera wysoki poziom błonnika, związków fenolowych, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminę C i beta-karoten.
Dojrzały owoc nadający się do spożycia musi byś przede wszystkim miękki w dotyku o intensywnie czerwono-pomarańczowy kolorze. Niedojrzały jest bardzo cierpki w smaku i niejadalny. Kaki charakteryzują się dużą zawartością wody, przez co idealnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju musów, smoothie lub shake’ów. Pokrojony w kawałeczki możecie dodać do owsianki lub granoli. Ponadto jest to idealny składnik do lekkich owocowych sałatek.
Składniki:
2 dojrzałe owoce persymony
1 szklanka soku pomarańczowego lub wody mineralnej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
w razie potrzeby dosłodzić dowolnym słodem
owoc granatu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać, umieścić w kielichu blendera, uzupełnić wodą/sokiem z pomarańczy, dodać sok z cytryny, cynamon następnie całość zmiksować na gładko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz